Özellikle son bir kaç yıldır ITIL v3 & ITIL 2011 DevOps ve Agile gibi konseptlere uyum sağlayamadığından dolayı sıklıkla eleştiriliyordu. Bu uyumsuzluk yeni yaklaşımlarla ITIL süreçleri arasında çelişki yaratıyordu. Neyse ki, yüce Axelos bu eleştirilere kulak verdi ve ITIL 4 ile karşımıza çıktı.
Kişisel kanaatim tıpkı ITIL v3-ITIL 2011 geçişi gibi büyük değişiklikler olmayacağı yönündeydi. Zamanındaki bu geçiş döneminde sertifikasyon sürecine devam edenler sıkıntı çekmeden ITIL Expert olabilmişlerdi. Ancak ITIL 4 için durum böyle değil, sertifikasyon süreci tamamen değişti.
Bu yazıda bu geçişe herhangi bir seviyedeki ITIL sertifikasyon sahiplerinin nasıl uyum sağlaması gerektiğini anlatacağım.
ITIL 4 Sertifikasyon Süreci Değişikliği
ITIL 4 Sertifikasyon süreci ITIL v3 & ITIL 2011’e göre tamamen değişmiş durumda. Değişikliği anlatabilmek için iki sertifikasyon sürecinden de bahsedeceğim:
ITIL v3 & ITIL 2011 Sertifikasyon seviyeleri:
- Foundation
- Practitioner (Zorunlu değil)
- Intermediate
- Service Lifecycle Modules:
- Service Strategy (SS)
- Service Design (SD)
- Service Transition (ST)
- Service Operation (SO)
- Continual Service Improvement (CSI)
- Service Capability Modules:
- Operational Support and Analysis (OSA)
- Planning, Protection and Optimization (PPO)
- Release, Control and Validation (RCV)
- Service Offerings and Agreements (SOA).
- Service Lifecycle Modules:
- Expert
- Master
ITIL 4 Sertifikasyon Seviyeleri:
- Foundation
- Managing Professional
- ITIL Specialist: Create, Deliver & Support
- ITIL Specialist: Drive Stakeholder Value
- ITIL Specialist: High-Velocity IT
- ITIL Strategist: Direct, Plan & Improve
- Strategic Leader
- ITIL Strategist: Direct, Plan & Improve
- ITIL Leader: Digital & IT Strategy
- Master
ITIL 4 Sertifikasyon Süreci ITIL Expert & Master’lar için
PMP, ISO 27001 gibi bazı sertifikasyonlar sürelidir, ancak ITIL için böyle bir durum söz konusu değil. Bir kez ITIL Expert olduysanız, hep ITIL Expert’sünüz.
Ancak ITIL v3 & ITIL 2011 eğitimleri ile ITIL Expert olsanız dahi, gelişen dünyadaki iş yapış modellerini karşılayabilmek amacıyla ITIL 4’ü en azından Foundation seviyesinde bilmeniz gerekli. Bunun için kitabını okuyabilir ya da eğitimi alabilirsiniz, aksi takdirde güncel uygulamalar konusunda geri kalma durumunuz olabilir. Eğer ilginizi çekerse AXELOS
“ITIL Managing Professional transition module” isimli bir modül çıkaracak.
ITIL 4 Sertifikasyon Süreci ITIL Intermediate Seviye Sertifika Sahipleri için
Mevcut ITIL sertifikasyon sürecinde ITIL v3 & ITIL 2011 eğitimlerini alarak ITIL Intermediate seviyede olan arada kalmışlar için (benim gibi 🙂 ) Axelos iki farklı opsiyon sunuyor.
- Opsiyon 1: ITIL 4 Foundation eğitimi alarak sertifikasyon sürecine ITIL 4 ile başlamak.
- Opsiyon 2: ITIL v3 & ITIL 2011 eğitimleri ile sertifikasyon sürecini tamamlamak. Bu kişiler en geç Haziran 2020’ye kadar sürecini tamamlamalı.
Bu iki opsiyondan hangisini seçmek gerekli kısmı önemli soru. Zira sertifikasyon sınavları da sınıf eğitimleri de döviz cinsinden. Maddi ve manevi olarak bu aşamaya gelene kadar belli bir yatırım yaptınız ve haklı olarak bu yatırımın boşa gitmesini istemezsiniz.
Bu konudaki öneri:
- Eğer Intermediate seviyede sadece 3 kredilik eğitim aldıysanız (yani tek modül), o zaman Opsiyon 1 ile yola devam etmeniz önerilir.
- Eğer Intermediate seviyede 6 ve üzeri kredilik eğitim aldıysanız (yani en az iki modül), o zaman Opsiyon 2 ile yola devam etmeniz önerilir.
Eğer Opsiyon 2’yi tercih ettiyseniz o zaman Expert olduktan sonra “ITIL 4 Sertifikasyon Süreci ITIL Expert & Master’lar için” başlığındaki adımları takip edebilirsiniz.
ITIL 4 Sertifikasyon Süreci ITIL Foundation Seviye Sertifika Sahipleri için
Eğer bugüne kadar ITIL v3 & ITIL 2011’e göre sadece Foundation seviye sertifikasyon tamamladıysanız, henüz daha uzun ITIL yolculuğunun başındasınız. Baştan başlayıp ITIL 4’e göre sertifikasyon sürecinizi tamamlamak sizin için en doğrusu olacaktır.
Diğer Sorularınız?
AXELOS bu süreçle ilgili detaylı bir Sıkça Sorulan Sorular dokümanı yayınlamış. Bu dokümanı okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
ITIL 4 yolculuğunda sizlere başarılar dilerim. Umuyorum ITIL 4 iş süreçlerinizi yeni iş modelleri ile uyumlu olarak tasarlamanızı sağlayacaktır.