PMP başvurusu yaparken, sanki bir iş başvurusu yapıyor gibi kısa bir özgeçmiş, proje yönetim geçmişi sunuyorsunuz ve bu sırada proje yönetim geçmişinizi doğrulayacak referanslara ihtiyacınız var. Bu referansları doğru seçmeniz özellikle audit sürecine girerseniz önemli oluyor.
PMP başvurunuzda kimler referans olabilir?
Referans olabilecek kişiler daha önceden sizinle beraber projede çalışmış kişiler olabilir. Proje yöneticiniz, direktörünüz, sponsorunuz elbette ki en iyi adaylar. Bunun yanında proje içindeki müşteri, tedarikçi, diğer takım arkadaşlarınız da yazılabilir.
Referansım ulaşılabilir olmalı mı?
Audit sürecine girerseniz evet. Bu kişilerin iletişim bilgilerini paylaşıyorsunuz, bu onlara PMI tarafından da ulaşılabilir anlamına geliyor. Bununla beraber audit sürecine girerseniz yazdığınız proje deneyimini onlara ıslak imza ile imzalatmanız gerekiyor. Bu durumda onlara kolay ulaşabilmeniz önemli, dünyanın öbür ucundaki kişileri yazmamanızı öneririm. Bununla beraber hala iletişimde olduğunuz ve iletişim kurabileceğiniz yakınlıkta olmaları önemli.
Referans olan kişilerle önce iletişime geçmeli miyim?
Kesinlikle evet, size gözü kapalı referans olacak kişiler olsalar dahi bu ricanızı kendilerini yazmadan önce iletmeniz nezaket açısından çok gerekli.
Bununla beraber süreci mutlaka anlatın. Audit’e girerseniz sizin ilettiğiniz tecrübenin altına imza atacaklarını iletin. Tecrübenize ait yazınız ve saat bildirimini iletebileceğinizi de söyleyin. Türk kültürüdür, sizin referanslarınız büyük ihtimal “gerek yok, sen al belgeni, başarılar” diyecektir, bu durumda teşekkür edip gönül rahatlığı ile onları yazabilirsiniz.
Referans Seçiminde Etik Konular
PMI etik konularda hassas bir kurum. Bazı davranışlar hoş karşılanmayabilir. Etik konularda herhangi bir uygunsuzluk görüldüğünde hayat boyu PMI’ın verdiği sertifikasyonları alamayabilirsiniz. PMP sertifikası alamamak dünyanın sonu değil, ancak proje yönetim tecrübelerinizin ve saatlerce emek gösterdiğiniz teorik çalışmanın bir ödülüdür, bu sebeple bu sertifikasyondan men edilmemek için bazı konulara dikkat etmekte fayda var.
Aşağıda yazdığım örnekler benim daha çok okuduklarım ve proje eğitmenlerinden duyduğum konular. Bu sebepten dolayı aşağıdakiler kuraldır diyemiyorum. Bazısı mutlaka gereksiz hassasiyet olarak görebilir, uymak size kalmış.
“Sen bana referans ol ben de sana” durumu bunlardan ilki. PMI böyle bir durumla karşılaştığında karşılıklı bir çıkar ilişkisi görebilir. Mümkün oldukça bu tür durumlardan kaçının, referans olduğunuz kişilerden referans almayın. Ya da referans olmanızı isteyen kişi sizin referansınızsa durumu anlatıp, beraber çalıştığınız 3. bir kişiden referans istemesi konusunda destek olabilirsiniz.
İkinci olarak daha önceden sizinle hiç beraber bir projede çalışmamış bir kişiden referans istemek de etik olmayan bir konudur. Projeler takım çalışmasıdır, çok kişi bir arada çalışıyorsunuz. Mutlaka sizinle çalışmaktan memnun olan bir kişi bile olsun bulunur. Bu sebeple beraber bir projede çalışmadığınız bir insandan boşu boşuna referans olmasını isteyip kendinizi zor bir duruma sokmamanızı öneririm.
Son olarak referans seçiminde size bağlı çalışanlardan referans almaktan kaçının, aksi takdirde yine bir çıkar çatışması söz konusu olabilir. Daha çok sizin bağlı çalıştığınız ya da sizlerle eş kademelerde olan çalışma arkadaşlarınızı referans olarak seçmenizde fayda vardır.
Son Söz
Referanslarınıza teşekkür etmeyi unutmayın, en büyük çabayı siz gösterdiniz ama bu belgeyi almanızda onların da katkısı var.
Bu yazı PMP Yolculuğu – Yazı Dizisi’nin bir parçasıdır. Tüm yazılara bu link’ten erişebilirsiniz.