PMP Yolculuğu – PMI Üyeliği

PMP yolculuğunuz sırasında sınav öncesi ya da daha önce gerçekleştirmeniz gereken bir adım da PMI üyesi olmak. Nasıl üye olunur? Ücret ödemem gerekir mi? Chapter nedir, üye olmam şart mıdır? Üye oldum devam ettirmem gerekir mi? Bu soruların cevabını vereceğiz.

Siteye Üye Olmak

Eğer PMP olmak istiyorsanız pmi.org adresine girerek kayıt yapmanız gereklidir. Bu adım mecburidir, çünkü gerek sınav başvurusu, gerek sertifikanızın erişimi, gerek PDU biriktirmek hep bu site üzerinden gerçekleştirilmektedir. Sitenin Türkçe desteği bulunmamaktadır, İngilizce olarak yararlanabilirsiniz.

PMI Üyesi Olmak İçin Ücret Ödemeli Miyim?

Siteye kayıt olmak için hayır, zorunda değilsiniz, ancak sınava girmeden önce kesinlikle önerilmektedir.

Neden öneriliyor? Aslında çokça sebebi var:

  • PMI üyeliğini satın alıp sonra sınavı satın aldığınızda hemen hemen üyeliksiz sınav satın almayla eş değer bir fiyata denk geliyor. Eğer ilk sınavdan geçemezseniz ikinci sınav PMI üyesi olanlara daha avantajlı. Yani üyelik satın almamak sınav başvurusu senenizde anlamsız oluyor.
  • PMBOK’ın İngilizce PDF olarak son versiyonu sizler için ücretsiz oluyor.
  • Sınav sonrası PDU biriktirmek için projectmanagement.com üzerinde yer alan webinar’lara ücretsiz ulaşmanızı sağlıyor. Yine aynı site üzerinde proje yönetimi için üyeler tarafından oluşturulan şablonlara da ücretsiz erişebiliyorsunuz.
  • Yaşadığınız bölgenin Chapter’ına kayıt olmak istiyorsanız, yine bu üyeliği gerçekleştirmeniz gerekiyor. 
  • Kariyer fırsatları, gönüllülük, vb. alanlarda sizi desteklediğini bildiriyor.

Detaylı bilgi için pmi.org adresinde Become a Member sayfasını inceleyebilirsiniz. Yine bu sayfada göreceğiniz gibi öğrenci, emekli ve grup indirim avantajları da mevcut.

Chapter Üyeliği

PMI üyeliği gerçekleştirirken size Chapter’a da üye olmak ister misiniz diye bir soru geliyor. Size bu soru gelmeden incelemek isterseniz yine pmi.org adresinden Local Chapters bölümünü inceleyebilirsiniz. Zorunlu değildir.

Bu kısmın da bulunduğunuz bölgelere göre ayrıca ödenmesi gereken bir ücreti var, örneğin Türkiye için bu miktar 25USD, öğrenci için 10USD (Ücretler seneliktir.)

Faydası aslında özellikle İstanbul olmak üzere, İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde gerçekleşen Proje Yönetim etkinliklerine ücretsiz ya da indirimli katılım şansına sahip olmanız. Bu etkinliklerde proje yönetimi ile ilgili bilgi alabilir, PDU biriktirebilir, bu alandaki diğer meslektaşlarınızla tanışabilirsiniz. Local Chapter’da gönüllülük fırsatlarına başvurabilirsiniz.

Bunun dışında Turkey Chapter Proje Yönetimi dergisinin PDF’ini de size yayınlandıkça gönderir.

Eğer bahsettiğim bu 3 şehirde yaşamıyorsanız ve/veya bu etkinliklere katılım gösteremeyecekseniz bu üyeliğin faydasını göremeyebilirsiniz. Ancak bu kurumların gönüllülerin büyük emekleriyle işletilen yerler olması ve Türkiye’deki bu alandaki bilgi birikimine katkıda bulunması çabasını desteklemek isterseniz yine de bu üyeliği gerçekleştirebilirsiniz.

PMI Turkey Chapter’ı takip etmek isterseniz, Linkedin’de PMI TR olarak bulabilirsiniz.

PMI Üyeliğimi Devam Ettirmeli Miyim?

Bir kez üye olup ücretinizi ödedikten sonra 1 sene boyunca üyeliğiniz sürmektedir. Bu süre boyunca kullandığınız imkanlarına göre üyeliği devam ettirip ettirmeme kararı sizlerindir. 

Siz aksini belirtmediğiniz sürece Otomatik yenilenme sürecine girmiş olabilirsiniz. Bu durum siz üyeliği devam ettirmek istemeseniz dahi kartınızdan para çekilmesine sebep olabilir. Bunun olmaması için pmi.org adresinde myPMI kısmında Membership Automatic Renewal alanını kontrol etmeniz gereklidir. 

Üyeliğinizi devam ettirmemeniz pmi.org sitesinde oluşturduğunuz kaydı bozmaz ya da sertifikanızı iptal etmez. Bu sebeple devam ettirme konusunu bütçeniz ve maliyet-fayda durumunu göz önüne alarak tartmanızı öneririm.

Hazır Üye Olmuşken ProjectManagement.com 

PMI Üyeliğinizi tamamladıktan sonra projectmanagement.com‘a da PMI hesabınızla üye olun. Özellikle PMI hesabı diyorum, çünkü otomatik olarak PDU claim yapılması hayatınızı kolaylaştırıyor.

Bu sayfada template’ler var, networking yapabiliyor, tartışmalara katılabiliyor, webinar izleyip PDU toplayabiliyorsunuz.

Bu yazı PMP Yolculuğu – Yazı Dizisi’nin bir parçasıdır. Tüm yazılara bu link’ten erişebilirsiniz.