Tebrikler, sınavı kazandınız, artık bir PMP’siniz! Sertifikanızı aldınız, badge’inizi türlü sosyal medya platformlarından paylaştınız. Sıra PDU Biriktirmekte!
Size dediler ki 3 yıl içinde 60 PDU biriktirmen gerekli. Hatta bu rakamı tutturamazsanız tekrar sınav sürecine en baştan dönüyorsunuz (ki bunu hiç birimiz istemeyiz), çünkü olanı sürdürmek baştan yapmaktan çok daha zahmetsiz. Nedir bu, nasıl biriktirilir, biraz bundan bahsedelim.
PDU Nedir?
Açılımı Professional Development Unit’tir (Türkçe meali: Profesyonel Gelişim Birimi???). PMI der ki, sertifikayı alman yetmez, sen bu sertifikanın hakkını vermek istiyorsan kendini sürekli olarak yenileyecek, güncelleyeceksin. Öğrenecek ve topluma sen de katkıda bulunacaksın. Çok güzel bir yaklaşım, hem de gözünüz korkmasın, bazıları çok abartır ancak sürekli öğrenmeye teşvik eden ve çok da zor olmayan bir iş bu.
Bu kapsamda eğitim, seminer ve webinar gibi platformlardan PDU toplamanız gerekiyor. 1 PDU genelde yaklaşık 1 saate denk gelir.
PDU Toplamanın Şartları Nedir? Nasıl Takip Ederim?
pmi.org adresinde myPMI’ın altında Dashboard kısmını seçerek özet olarak kendi durumunuzu görüyorsunuz. Bu alanda Certification Status diye kısmın detayına girdiğinizde Continuing Certification Requirements System sayfasında hem kendi mevcut durumunuz hem de gereklilikler hakkında bilgi alabiliyorsunuz.
Nedir bu gereklilikler?
- Toplamda 3 senede 60 PDU biriktirmek
- Eğer siz eğitim veren “giving back” olacaksanız maksimum 25’ini 60 saat içinde saydırabilirsiniz. Bu 25’in maksimum 8’ini
Practitioner olarak saydırabilirsiniz. - Minimum 35’i eğitim alarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu 35’i tek bir alandan sağlayamazsınız. PDU’ların en az 8 teknik, 8 strateji, 8 ise liderlik alanından gelmek durumunda. Kalanı serbest.
- Giving Back zorunlu değildir, 60’nı da eğitimden alabilirsiniz.
Örnek CCRS sayfası olarak kendi mevcut durumumu paylaşıyorum, yukarıda verdiğim tüm bilgiler bu sayfada yer alıyor.
PDU Toplamak
PMI üyesine PDU toplarken hayat nispeten daha kolay, hala üye değilseniz avantajlarına PMP Yolculuğu – PMI Üyeliği yazımdan göz atmanızı öneririm.
PMI da nasıl PDU toplanır konusunu anlatmış, bu sayfayı da incelemenizi öneririm. Ben daha pratik yöntemlerden bahsedeceğim.
Seminerlerle Toplamak
Genel olarak İstanbul’un kalabalığı, iş hayatının yoğunluğu, sosyal hayat derken, çok az düzenlenen PMI Turkey Chapter etkinliklerine henüz katılım göstermedim. Bu etkinlikler genelde Avrupa yakasında düzenlendiği için ulaşımı da bir hafta içi günü genelde zorlayıcı oluyor.
PMI Turkey Chapter etkinlikleri size PDU verir ve ne kadar vereceğini de belirtir. Genelde 1-2 saatlik etkinlikler olur. Bunun yanında büyük bir Proje Yönetim Organizasyonu yaptığında bunlar 14 gibi rakamlara ulaşır. Bu duyuruları PMI Turkey Chapter’ın Linkedin sayfasından da erişebilirsiniz.
Online Platformlar Aracılığı ile Toplamak
Evinden ve işinden kopamayanlar için online platformları da öneririm.
- projectmanagement.com sayfasında ücretsiz ve PMI üyelerine özel Premium on-demand webinar’lar mevcut, link‘ten direkt bu sayfaya erişebilirsiniz. Bu sayfada izlediğiniz video’larda PDU claim otomatik olarak yapılmaktadır. Türkçe webinar bulunmamakla beraber İngilizce olarak çokca webinar mevcuttur. Filtrelerle PMP sertifikasyonu alanını seçebilir, özellikle teknik, liderlik ya da strateji alanına özel videoları seçebilirsiniz. PMI üyesiyseniz Premium seçeneğini de seçmenizi öneririm. Topic alanında çok farklı konular mevcut, ilgi alanına göre bu alanları tercih edebilirsiniz. Bu filtreleri kullandıklan sonra tarih, puan, en çok izlenen gibi sıralama tercihlerinden de faydalanabilirsiniz. Geçen günlerde çok beğendiğim bir webinar’ın link‘ini de paylaşıyorum, örneğin bu webinardan deneyiminize başlayabilirsiniz.
- Live webinar’lara katılım sağlamak da güzel bir seçenek. Daha interaktif oluyor ve sorularınızı iletebiliyorsunuz. Projectmanagement.com üye olduğunuzda bu çağrıları e-posta aracılığı ile yapıyor, aynı zamanda link‘ten de yaklaşan webinar’ların tüm listesine erişebilirsiniz. Bununla beraber ender de olsa Turkey Chapter bu duyuruları Linkedin üzerinden gerçekleştiriyor.
- Yine benim çok sevdiğim Udemy platformunda da eğitimler mevcut. Özellikle indirimli dönemlere denk geldiğinizde ders fiyatları 24,99-50TL arası rakamlara denk gelebiliyor. Buradan da baştan proje yönetimi eğitimi verenlerden ziyade örneğin Microsoft Project nasıl kullanılır gibi size PDU verdiğini ifade eden eğitimleri tercih edebilirsiniz. Sonrasında elbette ki bu claim’i PMI’a bildirmeniz gerekli.
Kitap Okuyarak Toplamak
Bununla beraber PMI etikliğinize inanan bir kuruluş. Ben bir kitap okudum ve bunu claim etmek istiyorum derseniz onu da kabul ediyor. Örneğin Proje yönetiminde çok saygı gören Savaş Sakar ve Gökrem Tekir hocalarımızın Hayatımız Proje kitabını okuyarak 9 PDU claim edebilirsiniz.
PDU Claim Etmek
Ben işin kolayına kaçıp projectmanagement.com webinar’ları yolunu tuttum. Pratik bir imkan olmakla beraber claim’leri benim için kendi yapıyor.
Ancak derseniz ben farklı bir yol seçtim ve bu yol benim için claim yapmıyor, o zaman iş başa düştü ve claim’i kendiniz yapacaksınız. Bu durumda CCRS sayfasında Report Claim yapmanız gereklidir.
Report Claim yaptım ve çok zor olacağını düşünüyordum, ancak epey de kolay oldu. Okuduğum bir makaleyi kendim claim ettim, 0,25PDU değerinde Leadership alanında seçtim. Makalenin adı, yazarı ve linkini paylaştım, description alanında makaleyle ilgili kısa bir özet girdim. Hızlı bir şekilde kabul geri dönüşü aldım.
Bununla beraber Joseph Phillips’in ücretsiz bir dersini dinledim. Kendisi PDU claim için video‘nun sonunda gerekli bilgileri paylaşmış. O bilgileri dersi tamamlayıp girdiğimde de yine kabul geri dönüşü aldım.
Tabi ki de bilgilendirmeye yaparken yine PMI’ın etik değerler çerçevesinde yaptığınızı kabul ediyorsunuz. Etik olmaya özen göstermek önemli.
Son Söz
En başta bahsettiğim gibi, PMP yolculuğunuzun ömür boyu sürebilmesi için PMI’ın sizden tek beklentisi var, sizin kendinizi sürekli geliştirmeniz, hatta yapabilirseniz sizin de proje yönetim toplumuna katkıda bulunmanız. PDU biriktirmek sizler için bir kabus değil, eğitiminizi sürdürmeniz ve yeni şeyler öğrenmeniz için bir motivasyon kaynağı olmalı.
Bu yazı PMP Yolculuğu – Yazı Dizisi’nin bir parçasıdır. Tüm yazılara bu link’ten erişebilirsiniz.