Işıl ışıl liseli genç arkadaşlarımızın kendi yaptıkları robotları yarıştırdıkları etkinliğe katıldım, yaklaşık 1 saatlik bir zamanı bu alan içinde geçirdim.
Etkinliğe 3 Mart 2019 tarihinde İstanbul Regional olanına gittim ki güzel haber olarak, henüz görmeyenler için 5-7 Mart 2019 tarihinde Bosphorus Regional olarak yine var. Etkinlik biletlerini Eventbrite‘tan ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
Neden Katılmalı, Kimler Katılmalı?
Teknolojiye ilgi duyan merak eden herkes. Ama özellikle önerim ilkokul ve ortaokul çağında çocukları olan ailelerin ailece gitmelerini öneririm. Maalesef bir sonraki etkinlik hafta içine denk geliyor, ama okul çıkışı gidebilirsiniz örneğin.
Gerek gelecekte bir mühendis olsun, gerek başka alana ilgi duysun, teknolojinin farklı alanlarıyla erken yaşta tanıştırmak çok değerli. Hele ki liseli gençlerin kendi robotunu yapması, kodunu yazması. Bu gençler çocuklarınız için çok güzel bir rol model diyebilirim. Çocuklarınıza genç yaşta neler başarabileceğini göstermek için muazzam bir ortam bence.
Saatler geçireceğiniz bir etkinlik değil, çünkü sadece maçları izliyorsunuz. Liselerin standları var, ancak standlarda farklı robotlar izlemiyorsunuz. Ancak özellikle ilgilendiğiniz bir okul var ise buradaki gençlere soru sorma şansınız da olabilir. Okul seçiminde o okulda yaşayan bir kaç gencin görüşünü almak bile değerli olabilir.
Etkinlik İçeriği
Farklı pek çok liseli öğrencilerin tasarladıkları robotlarla bir maç yapma, takım olma tecrübesini izleyeceğiniz, renkli görüntüler, canlı müzik ve eğlencenin olduğu bir ortam. Dünyanın farklı ülkelerinden de katılım var, yarışmayı hem Türkçe hem İngilizce sunuyorlar.
Yarış konsepti şu şekilde. İki farklı takım var, mavi takım ve kırmızı takım. Her takımda 3 okul birer robot yarıştırıyor.
Oyunun karmaşık bir kural yapısı var. Her yarış 150 saniye sürüyor. İlk 15 saniye kum fırtınası ile başlıyor, perdeler kapalı olarak başlangıç noktasından robotlar yarışmaya başlıyor ve körebe gibi robotları gençler görmeden kumanda ediyor. 15 saniye sonra perdeler açılıyor ve gençler ortamı görerek yarışmaya başlıyor. Topların ve halkaların yerleştirilmesi gereken noktalar var. 150 saniye boyunca bu görevleri yerine getirmeye çalışıyorlar. Yarışın sonunda robotlar başladığı noktaya geri dönüyor. Eğer bu sırada arkalarındaki platformlara çıkmayı başarırsa ek puan kazanıyor (çıkabilen 1 robot gördüm). Bunun yanında hatalı davranışlardan ceza puanı alıyorlar, örneğin aynı anda iki top tutmak gibi.
Gençlerin tasarladığı robotların yetenekleri çok önemli. Boyut olarak benzer standarttalar, ancak bazıları topu daha hızlı yakalayabiliyor, bazıları daha hızlı hareket edebiliyor, bazıları ise topu daha iyi yerleştirebiliyor. Yarış sırasında kod ya da kontrol hatasından duran robot da oldu örneğin. Bu sebeple gençlerin doğru tasarımı ve iyi kontrol kabiliyetine sahip olması yarış sırasında ciddi üstünlük sağlıyor.
Son Söz
Gençleri destekleyin, teknoloji ve eğlencenin bir araya geldiği bu atmosferi görün, çocuklarınıza bu ortamı yaşatın. Eğer çocuklarınız bu tür etkinlikler ile ilgileniyorsa, link’ten farklı yarışmaların eski haberlerini inceleyip çocuğunuzla beraber ona uygun olanları araştırabilirsiniz.