IELTS Sınavı – Listening Öneriler ve Kaynaklar

IELTS Listening
IELTS Listening Section için öneriler bu yazıda 🙂

IELTS Listening kısmında yüksek bir puan istiyorsanız oldukça zorlayıcı bir kısım. (Örneğin 9 almak istiyorsanız, 40 soruda sadece 1 hata yapma yapma şansınız var.) Özellikle General Training alanların dikkatli olması gerekli çünkü bu kısım Academic sınava girenlerle aynı soruları içerdiğinden dolayı Reading gibi zorluk düzeyi Academic sınava göre daha kolay olmayacaktır.

Listening’in en zorlayan kısımlarından biri 40 sorunuz var ve 30 dakikada bu bölüm bitiyor. Eğer PBT sınava giriyorsanız ek 10 dakika soruların cevaplarını cevap kağıdınıza geçirmeniz gerekiyor.

Temposu bu kadar yüksek olan bölüm için sizin de hızlı olmanız şart. Dinlerken aynı zamanda soruları okuyup cevaplarını yazabilmeniz gerekiyor. Hızlı olurken de aynı zamanda dikkatli olmalısınız, çünkü bir harf hatası bile soruya ait tüm puanı kaybetmenize sebep oluyor. Bu sistem çok zorlayıcı gelirse ve TOEFL ile IELTS alternatifi arasında kaldıysanız IELTS mi TOEFL mı yazımı okuyup karar verebilirsiniz.

Ben sınavda bu kısımdan 9 puan aldım, yani en fazla 1 yanlışım vardı 40 soruda. Nasıl bu puanı aldım, neler çalıştım, nelere dikkat ettim hepsi bu yazıda. Eğer IELTS’le ilgili aradığınız konu bu değil ise, IELTS ile ilgili yazdığım diğer yazılarda da aradığınızı bulabilirsiniz.

IELTS Listening Test Kaynağı

Benim bu süreçte en beğendiğim test kaynağı https://ieltsonlinetests.com/ Başka kaynaklarda macera aramaya gerek bile olduğunu düşünmüyorum, aynı zamanda Listening kısmı ücretsiz.

Hem Academic hem de General Training için farklı testler olsa dahi, iki kısımda da aynı sorular geldiği için hepsini çözebilirsiniz. Testlerin düzeyi farklılık gösterse bile scoreboard’dan kendinizi diğerleri ile kıyaslama şansına sahipsiniz. Eğer o testte scoreboardda kısa sürelerde herkes 9 almışsa bunu nispeten kolay bir sınav olarak görebilirsiniz. Aynı zamanda yorumlardan da seviyenizi anlamak için başkaları neler yapmış, nerelerde zorlanmış bunlara bakabilirsiniz.

Son olarak mutlaka Actual Test’leri çözmelisiniz, çünkü bunlar IELTS’te karşınıza çıkacak sorulara en yakın olanlar oluyor. Bu kısımda aldığınız puana yakın bir sonuç bekleyin. Son çalıştığım günlerde çoğunlukla ben de Band 8 ve üzeri alıyordum. Zaten sınav sonucum da bu şekilde geldi.

“IELTS Analytics” menüsünden de genel gidişatınızı görebilirsiniz.

IELTS Listening Bölümleri

IELTS’te Listening sınavı boyunca karşınıza 4 bölüm çıkacak. Soruların da her ilerleyen bölümde zorlaşacak.

İlk iki bölümde daha sosyal konular hakkında konuşmalar olacak. İlkinde, iki kişi arasında bir diyalog geçecek, örneğin; tren bileti alınabilir, bozulan su ısıtıcı için şikayet edilebilir vs. İkincisinde ise bir monolog olacak ve tek kişi konuşacak. Bu kişi örneğin okula yeni başlayan öğrencilere kampüsü anlatabilir, ya da okul kurallarından bahsedebilir.

Son iki bölümde ise daha eğitim hayatına dayalı akademik bir listening kısmı bizi bekliyor. Üçüncü bölümde birden fazla kişi kendi arasında konuşuyor. Kişi sayısı da genelde 2-4 arası değişiyor, ancak genelde ikiden fazla olduğunu söyleyebilirim. Bu kişiler akademik hayatlarındaki bir ders üzerine konuşabiliyorlar. Örneğin bir ödev var ve ödevdeki konuları birbirleriyle paylaşıyorlar. Ya da derste anlamadıkları bir konu üzerine profesöre soru soruyorlar gibi. Son bölüm yani dördüncü bölüm ise bir monolog ve bir profesörün anlattığı dersi dinliyorsunuz. Herhangi bir akademik konu karşınıza çıkabilir, şehir planlamadan, tarım, uzay, su canlıları, tarih, vb.

Daha önceden bahsettiğim gibi, en zorlayan kısım son bölüm olacaktır. Son bölümdeki konu hakkında daha önceden bilgi sahibiyseniz ve terminolojiye hakimseniz bu kısmı daha kolay atlatacaksınız. Bu kısmı çalışmak için bol bol test çözmek ve farklı alanlardaki kelime dağarcığınızı geliştirmek size faydalı olacaktır. Ek olarak farklı konularda İngilizce belgesel izlemek de bence bu alanda kendinizi geliştirmek için güzel bir çalışma olabilir.

IELTS Listening Soru Çeşitleri

Listening kısmında farklı çeşitte sorular var. Boşluk doldurma, çoktan seçmeli, form doldurma, harita, eşleştirme, vb.

Tüm bu soru tiplerine bir şekilde aşina olmaya başlıyorsunuz soru çözdükçe. Özellikle IELTS Online Test sorularını çözmeye başladığınızda “IELTS Analytics” sayfasından hangi tip sorularda zorlandığınızı anlamaya çalışmalısınız. Bu soruları pratik etmek için Youtube’dan özel olarak bu soru tipi için arama yapabilirsiniz. Oradaki soruları çözmeye çalışabilirsiniz ya da buna özel dersleri dinleyebilirsiniz. Ben harita sorularında zorlanıyordum. Örnek bir video paylaşıyorum:

IELTS Listening – Map Labelling

Açıklamaları İyi Anlamak

Soruları cevaplamadan önce açıklamanın okunması gerekiyor. Eğer ONE WORD dediyse sadece bir sözcük hakkınız var ve sayı yazamazsınız. TWO WORDS AND/OR A NUMBER dediyse üç seçeneğiniz var:

  • İki kelime
  • Bir sayı
  • İki kelime ve bir sayı

Bu açıklamalar okunmadığından çeşitli hatalar olabiliyor ve aslında kolay puan kaybedebiliyorsunuz. Buna dikkat etmeden çözdüğüm test sorularında şöyle bir hata ile karşılaştım. “TWO WORDS” diyordu ve ben “FOUR WEEKS” yazmak yerine “4 WEEKS” yazmıştım. Doğal olarak pratik için çözdüğüm bu test sorusunda puan kaybetmiştim.

Soruları Okumak

Sınav sırasında hem soru okumak hem anlatılanı dinlemek hem de yazmak tam bir multitasking gerektiriyor. Peki bu kadar iş aynı anda nasıl yapılıyor? Biraz pratik gerekiyor elbet.

Benim karşıma sorular gelince ilk önce açıklamaya baktım. Bunun yanında soruları konuşma başlamadan okumaya çalıştım. Vaktim varsa ikinci kez okudum. Özellikle ilk soruları gerekirse ikinci kez okuyup son iki soruyu listening başlamadan önce okumadım. Çünkü ilk sorularda konuyu kaçırdıktan sonra devam etmek zor.

Her soruyu cevaplamaya çalışırken bir sonraki sorunun cevabına da hazırlıklı olmak gerekiyor. Çünkü önceki soruyu kaçırmış olabilirim ancak sonraki sorudan devam edebilmem gerekiyor. Kaybım 5-10 soru değil tek soru olmalı.

Soruların en güzel yanı karışık gitmiyor, her zaman soruların cevabı sıralı bir şekilde gelecektir. Bu sebepten ilk sorudayken son sorunun cevabı gelir mi diye bir endişeye kapılmayın.

Diyelim ki bir kaç soru kaçırdım ve sonraki sorulara devam ettim. Peki ya sonra? İlgili Listening kısmı bittikten sonra cevapları kontrol etmek için kısa bir vakit var. O sırada o boş kısma uygun hangi kelimeyi duymuştum onu düşündüm. Ya da çoktan seçmeli bir soru geldiyse şansıma en yakın seçeneği seçmeye çalıştım. Destekli attım yani 🙂 Yanlış doğruyu götürmediği için soruları cevapsız bırakmayın 🙂

Spelling Soruları

Özellikle spelling soruları oldukça zorlayıcı olabiliyor. Hiç daha önceden karşılaşmadığınız şehir ya da cadde isimleri karşınıza çıkabiliyor. Ya da bir uçuş numarasının pnr’ı paylaşılabiliyor. Garip bir e-posta adresi ya da uzun bir telefon numarası ile karşılaşabiliyorsunuz. Özellikle Listening’de son kısımda daha zor sorularla karşılaştığımızı düşünürsek, bu tür sorulardan puan kaybetmemek gerekiyor.

Bunu çalışmak belki komik gelecek, ancak aynı anda dinlemek ve yazmak kolay olmayabiliyor. Zaman zaman kendi ana dilimizle İngilizce’de harflerin farklı okunmasından dolayı karışıklık yaşayabiliyoruz. Bunun için çalışmanız için youtube’da The IELTS Coach‘u takip edebilir ve videolarını izleyebilirsiniz. Örnek bir çalışma videosu aşağıya ekliyorum. Bakalım deneyin, kaç soruyu doğru bileceksiniz 🙂

IELTS Spelling Çalışmak için güzel videolardan biri. Soruları çözmeyi deneyin.

Klavyeye Dikkat

Öncelikle IELTS sınavına girdiğinizde karşınızda İngilizce klavye olacak. Klavye dili İngilizce olarak pratik yapın ve bunu sınava başlamadan kullanıcı adınızı girerken test edin. Örneğin “Ç” harfine bastığınızda “Ç” mi geliyor. Bu iyi değil. Sınav görevlinizden klavye dilinizi düzeltmelerini isteyin. (Bu sorun benim başıma geldi ve Caps Lock hep açık olduğundan ve hiç noktalama işareti kullanmama gerek kalmadığından bunu Writing’e başladıktan sonra fark ettim. Başıma gelmez demeyin, geliyor 🙂 )

Eğer klavye kullanımı konusunda hızlı değilseniz ve bu alanda kendinizi geliştirmek için vaktiniz yok ise emin olun ki bu Listening kısmı hızlı yazamayan biri için hız. Bu konuda değerlendirmemi CDT mi PBT mi yazımda yaptım. Doğru sınav formatını seçmeniz konusunda faydası olacağına inanıyorum.

BIRAK CAPS LOCK AÇIK KALSIN

ŞİMDİ CAPS LOCK’U AÇIN VE WRITING BAŞLAYANA KADAR HİÇ KAPATMAYIN.

Evet, yazarken her ne kadar itici görünse de, Listening ve Reading kısmının tamamını Caps Lock açık olarak tamamlayın. Tamamını büyük harfle yazdığınızda puan kaybetmiyorsunuz. Eğer normal yazım düzeninde yazmak istiyorsanız özel isimlerde dikkat etmeniz ve doğru yerde doğru harfi büyük yazmanız gerekiyor. Hızlı bir sınav sırasında gereksiz yere efor harcamayın ve gereksiz puan kaybetmeyin.

Typo Hatalarını Düzeltme

Autocorrect alışkanlıklarınızı bir kenara bırakın. Sizi kimse bu sınavda düzeltmeyecek ve tek bir harf hatası size hatalı yanız olarak geri dönecek. Bu sebepten dolayı doğru yazdığınıza emin olmanız gerekli. İki sebepten dolayı typo hataları yapılıyor:

  1. Dikkatsizlik sebebi ile yapılıyor. Bu tür hataları önlemenin en güzel yolu, soruları çözdükten sonra bir kez en azından kontrol etmek. Ya da section aralarında zamanınız kaldıysa kontrol edebilirsiniz.
  2. Bilmemek kaynaklı hata yapılıyor. Hatalı bildiğiniz ya da hiç bilmediğiniz ancak karşınıza soru çözerken çıkan kelimeleri pratik etmeniz gerekli. Bunun için yazım var. IELTS ve Kelimeler yazımı mutlaka okuyun.

Ve Diğerleri…

Listening için verdiğim tüyolar bu kadar. Ama bu sınavın sadece bir bölümü. Diğer bölümlere de mutlaka bakmalısınız. Bunun için IELTS Sınavı – Yazı Dizisi yazılarımı okumaya devam edebilirsiniz. IELTS’e girmeli miyim ya da hangi sınavı tercih etmeliyim sorusundan sınav bitimine kadar her konu hakkında aklınıza gelebilecek soruların cevaplarını yazıyorum.

Bu işin uzmanı olmasam da bu iş için kendi başıma çok çalıştığım için belli bir tecrübe edindim, bunları derli toplu bir şekilde yazıp paylaşarak bu soruların cevaplarını arayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Umarım faydalı olurum 🙂 Sevgiler.